Press "Enter" to skip to content

Svjetski dan radija

 
Na 36. sjednici Opće skupštine UNESCO je proglasio 13. veljače kao datum kojim se obilježava Svjetski dan radija, čiji je cilj podizanje svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranju pristupa informacijama putem radija.
 
Poruku i čestitku povodom svjetskog dana radija uputio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar:

„Sveprisutan, ali samozatajan, radio usprkos razvoju novih tehnologija i dalje ostaje važno sredstvo u svakodnevnom informiranju građana. Kroz godine se mijenjao, tehnološki se i dalje razvija, prelazi u nove, suvremenije oblike emitiranja, ali pritom ne gubi svoju „toplinu“ i duh koji ga obilježava. Stariji brat mlađe sestre televizije najbolji je izvor informacija o lokalnim događanjima i najbrži u kriznim situacijama. Kao i svi ostali mediji, tako i radio aktivno doprinosi promicanju pluralizma, tolerancije i demokracije u društvu. Svim djelatnicama i djelatnicima radio postaja čestitam Svjetski dan radija i zahvaljujem im na svemu što svakodnevno čine, kako bi važne vijesti i bitne informacije došle do slušateljica i slušatelja“

Čestitku je uputila i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki:

Izum radija i pokretanje prvih radio postaja označili su pravu tehnološku revoluciju i ogroman napredak u informiranju najširih slojeva stanovništva. Svijet se od tog vremena uvelike promijenio,  no radio je i dalje ostao stalni dio naših života. Kod kuće, u automobilu ili javnom prijevozu, a ponekad i na radnom mjestu – radio stanice svoje slušatelje i dalje i informiraju i zabavljaju u gotovo svako doba dana i noći.

I ove godine na Svjetski dan radija posebno ističem ulogu Radija Hrvatsko zagorje Krapina, Radija Kaj, Radija Marija Bistrica, Radija Stubica, Radija Zlatar i Zagorskog radija, koji donose vijesti iz svih krajeva našeg najljepšeg „frtalja svijeta“ i na čijim je frekvencijama nezaobilazna „domača“ zagorska riječ. Njihovim djelatnicama  i djelatnicima zahvaljujem na objektivnom izvještavanju stanovnika Krapinsko-zagorske županije, na svim trenutcima veselja i svim probuđenim emocijama koje smo doživjeli uz njihov bogat informativni, glazbeni i zabavni program.

Uz čestitke za Svjetski dan radija, ističem dugu povijest naših radio postaja te Radiju Stubica čestitam i ovogodišnju veliku obljetnicu – 50 godina emitiranja.

Na području Republike Hrvatske danas djeluje oko 150 radio postaja, među kojima ističemo šest radija na području Krapinsko – zagorske županije: Radio Hrvatsko zagorje Krapina, Radio Kaj, Radio Marija Bistrica, Radio Stubica, Radio Zlatar i Zagorski radio.

Podsjetimo:  U petak, 01. rujna 2017. godine s emitiranjem je počeo Zagorski radio, koji nastavlja bogatu 55-godišnju tradiciju najstarijeg radija u Hrvatskom zagorju, Radio Zaboka. Čast da označi početak emitiranja pripala je županu Krapinsko – zagorske županije Željku Kolaru, koji je tom prilikom istaknuo: „Četiri nove frekvencije i mogućnost za dobru pokrivenost na području Krapinsko – zagorske županije, da informacije koje su potrebne dođu do ljudi. Kvaliteta medija na području naše županije je izuzetna, nemamo tzv. žutila, mediji su izuzetno profesionalni, i to je dio kulture Zagorja. Zagorski radio, s obzirom na to da se nastavlja na tradiciju zabočkog radija od prije 55 godina, te ima kvalitetnu i iskusnu ekipu, dat će svoj dodatni doprinos, prije svega, informiranju javnosti, a nakon toga i brendiranju Zagorja kao destinacije“, rekao je župan Kolar.  Više: http://www.kzz.hr/zagorski-radio-poceo-s-emitiranjem

Svim radiopostajama, manjim i većim, kao i novinarima, urednicima i svima ondje zaposlenima, koji se trude svojim programom prenositi prave vrijednosti, a ujedno iznositi samo istinu, od srca čestitamo njihov dan.