Press "Enter" to skip to content

Održan 55. festival “Igrajte nam mužikaši”

Bedekovčanska jezera proteklog vikenda ugostila su najbolje vinare, najbolje majstore u spravljanju domaćih štruklji i veliki broj zadovoljnih posjetitelja, a za sam kraj, na popularnim Bajerima u nedjelju je održan 55. festival zagorskih narodno-zabavnih sastava „Igrajte nam mužikaši“. Riječ je o najdugovječnijoj i najpopularnijoj manifestaciji koja okuplja narodno-zabavne sastave i soliste s područja Krapinsko-zagorske županije.

Festival je održan u prekrasnom prirodnom ambijentu izletištu na jezerima u Bedekovčini, pred brojnim posjetiteljima ljubitelja zagorske glazbe. Organizatori su ove godine omogućili nastup uživo u tradicionalnoj postavi klarineta, trube, baritona i drugih puhačkih instrumenata te tamburaško-violinskoj postavi.
Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 14 skladbi koji su izvedene uživo na festivalu. I ove godine, osim nagrada festivalskog žirija, o najboljima skladbama telefonskim glasovanjem odlučivali su slušatelji Zagorskog radija te je prikupljeno 400 radijskih glasova. Prije proglašenja ovogodišnjih pobjednika, svim izvođačima uručene su posebne zahvalnice za sudjelovanje i doprinos očuvanju glazbenog dijela tradicije Hrvatskog zagorja.

Prema telefonskim glasovima slušateljima Zagorskog radija, koji su glasali dva tjedna, od ponedjeljka do petka u četiri termina s 94 glasa treće mjesto osvojila je skladba „Knjigovođa“ koju su izveli Božidar Meštrović i Slatka Tajna, na drugom mjestu je skladba „Cajti moje mladosti“ koju je izvela grupa Fantastic s osvojenih 125 glasova, a prvo mjesto po glasovima slušatelja osvojila je skladba „Vjerna ljubav“ u izvođenju glazbenog sastava Zagorski dečki s osvojenih 202 glasa.

Osim slušatelja, svoj posao, tradicionalno, kao i svake godine, odradio je i festivalski žiri, i nije im bilo nimalo lako, jer kako su nam rekli, kod konačne odluke, uistinu su presudile nijanse. Iznimno ih veseli sve veći interes glazbenika, osobito mlađih školovanih glazbenika i vokala koji upravo njeguju glazbenu tradiciju lijepog nam Hrvatskog zagorja, usmjerenu prema poznatim zvucima trube, klarineta, harmonike, baritona, ali i tamburice i violine.

Po ocjeni festivalskog žirija u sastavu prof. Katarine Lončar, Ivana Benca, glazbenika i voditelja Radija Kaj i Darka Fiketa, voditelja Zagorskog radija, treće mjesto osvojila je skladba “Zagorje je moja duša“ koji su izveli Fiškali, drugo mjesto osvojila je skladba „Nek celo selo zna“ koju su izveli Zvuci Zagorja a prvo mjesto po ocjeni festivalskog žiri osvojila je skladba „Dežek“ koji su izveli Dominik Štrucl i Ansambl 5 do 12.

Nove pjesme u natjecateljskom dijelu programa izveli su: Andrija Kos i Carpona Band, Božidar Meštrović i Slatka Tajna, Črleni Lajbeki, Dominik Štrucl i Ansambl 5 do 12, Fantastic, Fiškali, Kraljevi Zagorja, Radovan Kunović i Kraljevi Zagorja, Rajko Suhodolčan, Klapa Brv i Zvuci Zagorja, zagorski Dečki, Zlatko Deveničar i Črleni Lajbeki, Zlatni kristali, Zvonimir Gažić, Željko Grozaj i zagorski Mužikaši te Zvuci Zagorja. U revijalnom dijelu posjetitelje su zabavljali gosti iz Slovenije Ansambl Dinamika.

Pobjednicima u kategoriji slušatelja Zagorskog radija, uručio je predsjednik Udruge Kajscena i direktor Zagorskog radija Boris Pavleković,  a nagrade festivalskog žirija uručili su prof. Katarina Lončar, predsjednica žirija i domaćin načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban.

U ime župana Željka Kolara svim nagrađenima čestitao je načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban naglasivši kako je ovogodišnji Festival, s obzirom na iznimno kvalitetne skladbe, ali veliki interes publike, pokazao kako glazba Hrvatskog zagorja ima svijetlu budućnost. 

Festival “Igrajte nam mužikaši” oduševio novim skladbama, privukao velik broj posjetitelja i potvrdio da zagorska glazba ima budućnost.

Festival su i ove godine zajednički organizirali Općina Bedekovčina, Krapinsko-zagorska županija i Radio Kaj, a suorganizatori su TZ Krapinsko-zagorske županije, TZ Područja Srce Zagorja i Udruga KajScena, dok su medijski pokrovitelji festivala bili Radio Kaj i Zagorski radio.

Tekst: Darko Fiket