Press "Enter" to skip to content

Održan 13. Loborfest

Skupina Džuboks dobitnik je nagrade „Kristalni bariton“ za apsolutnog pobjednika 13. Loborfesta prema bodovima stručnog žirija, dok je srca publike i slušatelja Zagorskog radija osvojio sastav Veseli dečki, kojeg čine osnovnoškolci od 13 godine.

13. Loborfest, festival oberkrajner glazbe, održan je u nedjelju, 23. srpnja 2023. godine u Loboru, a nastupilo je 14 glazbenih sastava iz četiri države: Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Austrije. Uz Nagradu Kristalni bariton, uručene su i nagrade za najbolji aranžman, najbolji tekst te najbolji scenski nastup, zatim „Zlatni bariton“, „Srebrni bariton“ i „Brončani bariton“, kao i nagrada generalnog pokrovitelja koju je uručila načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih. 

Načelnica Jembrih, uz čestitku najuspješnijima, istaknula je važnost ove manifestacije i zahvalila svima koji su dali dio sebe u organizaciju ovog velikog događaja za Općinu Lobor, ali i Krapinsko-zagorsku županiju.

Kao i proteklih godina, podršku Festivalu dao je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, istaknuvši kako je ovako velik odaziv izvođača, ali i posjetitelja dokaz kako ova vrsta zagorske muzike ima svoju publiku i zato treba pružiti podršku i učiniti sve da se ova tradicija održi. Župana Kolara posebno su oduševili mladi Veseli dečki, koji su svojim nastupom dokazali da budućnost ovakve vrste glazbe neće biti upitna već da će ju mlađe generacije njegovati na onakav način kakvi su bili temelji obekrajner glazbe.

Nastupili su: iz Hrvatske –  Grupa Štimung, Grupa Kolege, Ansambl Zagorje, Fiškali, Zvuci Zagorja, Božek Meštrović i Mužikaši i Veseli dečki, iz Slovenije –  Gorenjski kvintet, Grand kvintet, Ansambl Juhej, Skupina Džuboks i Preobrat, iz Njemačke –  Vonga Vierer Blosn te iz Austrije –  Kronwildkrainer.

Kulturno turističko društvo Loborfest organizira jedini festival ovakvog tipa u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i šire. Svojim radom čuva tradiciju i kulturu loborskoga i zagorskog kraja te je promovira u Hrvatskoj i inozemstvu. Cilj ovog međunarodnog festivala je očuvanje izvorne zagorske glazbe, glazbe s alpskog zemljopisnog područja, polka i valcera, te njenog značaja kao dijela zagorske, hrvatske i europske kulturne baštine.