Press "Enter" to skip to content

Na današnji dan započeli smo s emitiranjem programa Zagorskog radija

Na današnji dan u petak, 01. rujna 2017. godine s emitiranjem je počeo Zagorski radio, koji je nastavio bogatu 55-godišnju tradiciju najstarijeg radija u Hrvatskom zagorju, Radio Zaboka.  Četiri nove frekvencije uz postojeću prepoznatljivu 87.8  i mogućnost za dobru pokrivenost na području Krapinsko – zagorske županije, da informacije koje su potrebne dođu do ljudi. To je radio koji će živjeti i raditi u Zagorju, koji će pratiti tradiciju, gospodarstvo, kulturu, ali prije svega promovirati zagorsku glazbu.

Više na: https://www.kaj.hr/zagorski-radio/

Zagorski radio, s temeljnim odašiljačima u Zaboku (87,8 MHz), Stubici (89,0 MHz), Krapini (100,2 MHz), Zlataru (101,6 MHz) i Krapinskim Toplicama (107,9 MHz), svoju desetogodišnju novu i proširenu koncesiju ostvaruje od petka 1. rujna 2017. godine. Nastavlja kontinuitet prvog zagorskog radija, koji je započeo s emitiranjem davne 1962. godine iz Zaboka. U svojoj 55. godini postojanja, nova koncesija je ujedno i najveći napredak u razvoju najstarijeg zagorskog radija, ali i u programskom smislu postaje jedan od najznačajnijih lokalnih medija u Krapinsko-zagorskoj županiji koji postoje u Zagorju i emitiraju za Zagorje, ističe direktor Ernest Brodar.

– Svi mi koji jesmo Zagorci, živimo u Hrvatskom zagorju, ili naprosto volimo Zagorje, imamo danas razloga za radost, jer danas dobivamo istinski Zagorski radio, koji će u potpunosti govoriti o zagorskoj tradiciji, ljudima i običajima, gospodarstvu, obrazovanju, kulturi, turizmu i sportu, promovirati zagorsku glazbu, ali  i svoj program emitirati za Zagorje, odnosno našu Krapinsko-zagorsku županiju.  Hrvatsko zagorje od sada ima dva značajna radijska medija: Zagorski radio koji sadržajno govori o Zagorju i sluša se u Zagorju i Radio Kaj koji govori o Zagorju i sluša se u Zagorju, ali i širom kajkavske regije,  ističe Drago Gradečak, predjsednik Uprave eMMic-a – elektroničkog multimedijskog informativnog centra, koji također u Krapini započinje s radom 1. rujna 2017. godine i objedinjava i upravlja medijskim resursima. – Složene i odgovorne medijske djelatnosti pod krovom eMMic-a, u Radiju Kaj, Zagorskom radiju i Mediaritmu svakodnevno obavlja čak 35 stalno zaposlenih djelatnika, od kojih su dvije trećine novinari ili voditelji programa i po tome smo najveća profesionalna medijska elektronička kuća u ovom dijelu Hrvatske, zaključuje Drago Gradečak.

Početak emitiranja Zagorskog radija pratili su i novinari Zagorskog lista, koji su tekstom riječju i slikom na portalu zagorje.com objavili opširnu reportažu. Fala im na tome i prenosimo tekst i koristimo dio njihovih vrhunskih fotografija.

Uz postojeći odašiljač u Zaboku i poznatu frekvenciju na 87,8 MHz, Zagorski radio emitira se s odašiljača u Zlataru, na 101,6 MHz; u Stubici 89,0 MHz; u Krapini na 100,2 MHz te u Krapinskim Toplicama na 107,9 MHz.

Najstariji zagorski radio, Radio Zabok, koji je počeo s emitiranjem prije 55 godina, od danas službeno više ne postoji. Na njegovoj legendarnoj FM frekvenciji 87,8 MHz, od danas se službeno emitira Zagorski radio, nova radio postaja koja je izrasla na temeljima Radio Zaboka, ali se proširila na područje čitave Krapinsko–zagorske županije, budući je dobila i četiri nove frekvencije. Drugim riječima, Radio Zabok nije nestao, već je „narastao u Zagorski radio“, što je, ruku na srce, oduvijek i bio, samo što je pokrivao daleko manje područje nego što pokriva od danas.

– Prilikom obnavljanja koncesije Radio Zaboka, zatražili smo i dodijeljene su nam četiri dodatne frekvencije. Dakle, uz postojeći odašiljač u Zaboku i poznatu frekvenciju na 87,8 MHz, sada imamo odašiljače i u Zlataru, na 101,6 MHz; u Stubici 89,0 MHz; u Krapini na 100,20 MHz te u Krapinskim Toplicama na 107,9 MHz. Uz pokrivenost koju sada imamo s tim dodatnim odašiljačima, kao i uz kvalitetniji program, očekujemo da ćemo ubrzo postati najslušaniji radio na području Hrvatskog zagorja – rekao je direktor Zagorskog radija Ernest Brodar.

Na današnjoj svečanosti koja je održana u Krapini, gdje je otvoren i novi studio te sjedište Zagorskog radija, ujedno je obilježen početak rada Elektroničkog multimedijskog informativnog centra, čije je predsjednik Uprave Drago Gradečak, poznati zagorski medijski inovator i kreator, vlasnik i pokretač Radija Kaj te brojnih drugih velikih medijskih, kao i društveno-kulturnih projekata u Zagorju. Kako je istaknuo Gradečak, eMMic će na jednom mjestu objediniti mnoge medijske djelatnosti, od FM radija, do digitalnih internetskih tehnologija, kao i digitalnih televizija i radija.

– Tu će se na jednom mjestu educirati mladi ljudi, okupljat će se medijski djelatnici, objedinjavat će se informiranje i svi kadrovi u smislu jeftinije proizvodnje programa, veće dostupnosti medija, zajedničkog nastupa u medijskom prostoru i na taj način želimo, prije svega radijsku, a potom i ostale djelatnosti koje će slijediti, postaviti na višu razinu, postaviti određene standarde. Želimo ih usmjeriti da se razvijaju u trendu današnjeg, digitalnog vremena i ove specifične komunikacije prema slušateljima, gledateljima i čitateljima – rekao je Drago Gradečak.

Današnjoj svečanosti početka emitiranja Zagorskog radija i rada EMIC-a prisustvovalo je i nekolicina načelnika i gradonačelnika zagorskih gradova i općina, saborski zastupnici Marija Puh i Žarko Tušek, kao i župan krapinsko–zagorski Željko Kolar, koji je službeno i otvorio prostore Zagorskog radija te bio prvi gost u eteru tog novog radija na zagorskoj medijskoj sceni.

– Kvaliteta medija na području Krapinsko–zagorske županije je izuzetna. Ono što je bitno, nemamo takozvanog žutila, već su nam novinari izuzetno profesionalni, što je dio kulture Zagorja, ali i kućnog odgoja. Vjerujem da će ovaj Zagorski radio, obzirom da se nastavlja na tradiciju Radio Zaboka, od prije 55 godina, i da ima iskusnu i kvalitetnu ekipu, da će i on dati svoj doprinos u informiranju javnosti, a nakon toga i brendiranju Zagorja kao destinacije, što je meni kao županu izrazito bitno – rekao je, između ostalog, župan Kolar.

Početak rada Zagorskog radija pratili su i novinari Zagorjeinternationala, kojima zahvaljujemo na izvješću, te prenosimo dio teksta i fotografija.

U Krapini je predstavljen Zagorski radio, simpatično prozvan “najstarijim novim zagorskim radijem”, s obzirom na to da se razvio iz Radija Zabok, najstarijeg zagorskog radija koji je s emitiranjem započeo prije 55 godina. Zagorski radio, uz postojeću, ima četiri nove frekvencije, a odašiljači su, uz odašiljač u Zaboku i frekvenciju na 87,8 MHz, i u Zlataru, na 101,6 MHz; u Stubici, na 89,0 MHz; u Krapini, na 100,2 MHz te u Krapinskim Toplicama, na 107,9 MHz.
– Cilj je kreirati kvalitetne programe i ostvariti da budemo najslušaniji radio na području Zagorja – rekao je Ernest Brodar, direktor Zagorskog radija. Inače, Zagorski radio dio je medijske platforme Radija Kaj.
– Nakon 55 godina tradicije radija u Hrvatskom zagorju, danas kreće jedan novi, koji se zove Zagorski radio, s novom koncesijom, koji objedinjava područje čitave Krapinsko – zagorske županije. To je radio koji će živjeti i raditi u Zagorju, koji će pratiti tradiciju, gospodarstvo, kulturu, ali prije svega promovirati zagorsku glazbu koja je, nažalost, malo zapostavljena i koja će kroz ovaj novi Zagorski radio dobiti veliki prostor za svoju promociju – rekao je Drago Gradečak, predsjednik Uprave eMMic-a, Elektroničkog multimedijskog informativnog centra, koji od 1. rujna također djeluje u Krapini.

35 zaposlenih

– Djelovanje eMMic-a temelji se na području koje obuhvaća elektroničku medijsku djelatnost, od FM radija, preko interneta do digitalnog radija i televizije. Osnovne djelatnosti će se temeljiti na istraživanju, kreiranju, edukaciji, produkciji, povezivanju, koordinaciji i upravljanju medijskim resursima. Prioritetno, aktivnosti će se, u idućem razdoblju, u najvećoj mjeri, usmjeravati kroz Radio Kaj, Zagorski radio, Mediaritam, Mediaservis, Kajscenu, a zatim i na planiranim sadržajima na kanalima kaj.hr, zagorje.hr, te pokretanju novih medijskih aktivnosti i medija. eMMic će omogućavati i podupirati i nova medijska povezivanja – rekao je Gradečak, koji je istaknuo kako složene i odgovorne medijske djelatnosti u njegovoj elektroničkoj kući svakodnevno obavlja čak 35 stalno zaposlenih djelatnika, od kojih su dvije trećine novinari ili voditelji programa, i po tome je to najveća medijska profesionalna elektronička kuća u ovom dijelu Hrvatske. Predstavio je i zahvalio najistaknutijim djelatnicima: glavnoj i odgovornoj urednici Biserki Jakšić, novoimenovanoj direktorici Radija Kaj Mariji Petanjek, direktoru tehnike Mariju Inkretu, direktoru Zagorskog radija Ernestu Brodaru, direktorici Mediaritma Snježani Leljak te predsjedniku udruge Kajscena, najvećeg glazbenog portala u ovom dijelu Hrvatske, Borisu Pavlekoviću.
Podršku Zagorskom radiju pružili su i političari – saborski zastupnici Marija Puh i Žarko Tušek, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, te načelnici Radoboja i Huma na Sutli, Anđelko Topolovec i Zvonko Jutriša.

Promotor kajkavske kulture

– Čestitam gospodinu Gradečaku, kojeg znam dugi niz godina. Radi se o predanom i strasnom čovjeku, koji je svoj životni put i karijeru realizirao jačajući medijske servise na području Hrvatskog zagorja. Jako je važno imati kvalitetne i ozbiljne medije na području bilo kojeg prostora gdje čovjek živi, to je temelj zdravog društvenog života. Radio Kaj promotor je kajkavske kulturne tradicije, vrijednosti jezika, izričaja i sadržaja, a vjerujem da će to nastaviti i Zagorski radio – rekao je Tušek.
Župan Željko Kolar također je rekao kako pozdravlja pokretanje Zagorskog radija.
– Četiri nove frekvencije i mogućnost za dobru pokrivenost na području Krapinsko – zagorske županije, da informacije koje su potrebne dođu do ljudi. Kvaliteta medija na području naše županije je izuzetna, nemamo tzv. žutila, mediji su izuzetno profesionalni, i to je dio kulture Zagorja. Zagorski radio, s obzirom na to da se nastavlja na tradiciju zabočkog radija od prije 55 godina, te ima kvalitetnu i iskusnu ekipu, dat će svoj dodatni doprinos, prije svega, informiranju javnosti, a nakon toga i brendiranju Zagorja kao destinacije – zaključio je Kolar.