Press "Enter" to skip to content

Zagorski štrukli, vino i mužikaši

BEDEKOVČINA – Tradicionalne manifestacije zagorskog kraja na jezerima u Bedekovčini od 30. srpnja do 1. kolovoza 2021. godine. U petak 30. srpnja od 17 sati 53. Sajam i izložba zagorskih vina, u subotu u 17 sati 12. Štruklijada uz izbor najboljih zagorskih štrukli i kulinarski show, te u nedjelju 1, kolovoza od 17 sati 53. po redu Festival Igrajte nam mužikaši.

– S obzirom na pandemiju morali smo se organizirati drugačije no prijašnjih godina te će ove godine na Bajerima u tri dana biti održane tri manifestacije, koje su od iznimnog značaja za očuvanje tradicije ovoga kraja, rekao je uz poziv posjetiteljima načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban.

Prema riječima predsjednice Udruge Vino Zagorje Jasminke Šaško, na ocjenjivanje za ovogodišnji Sajam vina pristigla su 82 uzorka, a vinari su pokazali da se imaju čime podičiti. – Imamo dva velika zlata, 29 zlatnih odličja, 39 srebrnih i 9 brončanih te tri priznanja, dodala je Šaško.

– Na 12. Štruklijadi bit će deset izlagača, rekla je voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar. – Planirano je da se kroz ovaj vikend plasira oko osam tisuća štruklji, no budući da će se oni peći na licu mjesta, s obzirom na potražnju, ta se brojka može i povećati, naglasila je Škrinjar uz napomenu da će se u štruklima, jednako kao i u dobrim vinima, na Bajerima moći uživati sva tri dana, odnosno od petka do nedjelje.

Festival Igrajte nam mužikaši Radio Kaj je organizirao punih 18 godina, od 2000. do 2018. godine, kada je organizaciju preuzela Općina Bedekovčina, no Radio Kaj je i dalje ostao suorganizator, rekao je direktor Drago Gradečak, naglasivši da će ove nedjelje na festivalu biti izvedene 24 nove skladbe, ali i nagrađene skladbe s prošlogodišnjeg festivala, budući da one, zbog pandemije, nisu bile javno izvedene. – Udruga Kaj scena priprema CD na kojem će biti skladbe s ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg festivala, a organizirano je i glasovanje pa je tako na Zagorskom radiju i društvenim mrežama prikupljeno više od 80 tisuća glasova te će uz nagrade festivalskog žirija, biti dodijeljene i nagrade slušatelja te za društvene mreže, rekao je Gradečak. Na Festival Igrajte nam mužikaši ulazak je moguć isključivo uz predočenje EU digitalne Covid potvrde.

–  Ako razmišljate kako najbolje iskoristi vrijeme u petak, subotu i nedjelju, onda je odgovor – svakako na Bajerima, naglasio je na press konferenciji župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – Odlučili smo se objediniti tri velike manifestacije kroz ovaj vikend iz više razloga; prvo, Bajeri su sjajna lokacija, drugo skrećemo pozornost na zajednički projekt Općine Bedekovčina i Županije za revitalizaciju ovog lokaliteta, a također, ovdje, na ovako velikom prostoru na otvorenom, ujedno možemo i zadovoljiti sve epidemiološke propise, što nije zanemarivo u ovo vrijeme kad nam se COVID ponovno vraća na mala vrata, dodaje župan Kolar. – Svakom ljubitelju vina ovo je jedinstvena prilika da proba vrhunska vina iz zagorskih podruma, koja su nagrađivana diljem svijeta, također prilika je ovo i za probati najbolje štrukle te uživati u domaćoj zagorskoj glazbi, koja itekako ima svoju publiku.

Novina je da ove godine na Bedekovčanskim jezerima neće biti šatora te da će se svi izlagači sa svojom ponudom predstaviti u zasebnim kućicama, a ulazak na Festival Igrajte nam mužikaši bit će moguć isključivo uz predočenje COVID propusnice, a za one koji je nemaju, na licu će mjesta biti organizirano brzo testiranje. Sva tri dana na Bedekovčanskim jezerima bit će organiziran i popratni zabavni program, poput dječjih sportskih igra, predstave i likovnih radionica za djecu, dizanja balona, sa svojim će se programima predstaviti i bedekovčanske udruge te domaći OPG-ovi.

Sajam vina i Štruklijadu organizira Krapinsko-zagorska županija, dok su organizatori festivala Igrajte nam mužikaši Općina Bedekovčina, u suradnji sa Krapinsko-zagorskom županijom i Radijem Kaj.   više…