Press "Enter" to skip to content

Održan 53. festival Igrajte nam mužikaši – Bedekovčina 2021.

BEDEKOVČINA – Mario Plantak, Tamara Balja i Grupa Fantastic te Radovan Kunović, pobjednici su 53. festivala Igrajte nam mužikaši – Bedekovčina 2021. Ove godine, osim nagrada festivalskog žirija,  o najboljima skladbama telefonskim glasovanjem odlučivali su slušatelji Zagorskog radija te je prikupljeno 400 radijskih glasova,  a po prvi puta glasalo se i putem interneta na društvenim mrežama te je u zadanom roku prikupljeno  ukupno 216.559 glasova.

Ove godine, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, u Bedekovčini su ponovno, na popularnim Bajerima, u tri dana, održane čak tri tradicionalne manifestacije zagorskog kraja: Sajam i izložba zagorskih vina, Štruklijada i festival Igrajte nam mužikaši. Oduševljen kvalitetom prostora na kojem su manifestacije održane, brigom domaćina i velikim interesom posjetitelja za dolazak u ovaj dio Hrvatskog zagorja, ali i kvalitetom i mogućnošću prostora za prijem tako velikog broja posjetitelja, župan Krapinsko-zagorske županije  Željko Kolar, istaknuo je da postoji velika mogućnost da se ove tri manifestacije ubuduće i tradicionalno zajedno održavaju baš u Bedekovčini.

 Popularno okupljalište zagorskih glazbenika, prekrasna Jezera u Bedekovčini, u nedjelju 1. kolovoza 2021. godine odzvanjala su  poznatim zvucima trube, klarineta, harmonike, baritona, ali i tamburice i violine. Ovaj 53. po redu festival najdugovječnija je i najpopularnija manifestacija koja okuplja narodno-zabavne i tamburaške sastave i soliste, a prvi put je festival održan davne 1968. godine.

Mnogi autori, tekstopisci, skladatelji, aranžeri, izvođači, ali i zaljubljenici u domaću zagorsku popevku zaslužni su što se festival održao svih ovih godina.  U natjecateljskom programu 53. Festivala Igrajte nam mužikaši nastupila su 24 izvođača. Nove pjesme na ovogodišnjem festivalu izveli su: Duet Tommy i Darko, Sandra Petrž Sandročka i Đuke Band, Hajdina Band, Zlatko Deveničar, Irena Grden, Črleni Lajbeki, Radovan Kunović, Kvartet Stubaki, Veronika Jambrek, Zvonimir Gažić, Branko Pavić i Nikolina Baksa, Lana i Lorena Hlupić, Zagorje Express, Božo Pustajec i Drago Sastić Ex Bakus, Božek Meštrović, Grupa Zakon, Željko Kokorić, Tamara Balja i Grupa Fantastic, Stjepan Čebrajac Čebo, Andrija Kos i Carpona Band, Krunoslav Jazbec, Kraljevi Zagorja i Mario Plantak.

Nakon što su posjetitelji na jezerima i slušatelji Zagorskog radija u izravnom prijenosu poslušali sve skladbe uslijedilo je uručenje nagrada prošlogodišnjim pobjednicima, koji su ujedno po prvi put javno izveli svoje skladbe. Podsjetimo, prošlogodišnji Festival Igrajte nam mužikaši zbog pandemije korona virusa održan je na drugačiji način nego što smo navikli, bez publike, pred kamerama i uz radijski prijenos.

Prema slušateljima Zagorskog radija, za prošlogodišnji festival,  prvu nagradu za skladbu Andrije Kosa i Davora Totovića, „Ljubav na jezeru“  osvojila je Veronika Jambrek. Drugo mjesto osvojila je pjesma „Zagorje naše“ čiji je autor Darko Krušelj u izvedi Vikendaša. Treća nagrada pripala je skladbi „Igrajte  nam mužikaši“ čiji su autori Zlatko Deveničar, Milan Maksimilijan Herceg i Davor Totović. Pjesmu je izveo Zlatko Deveničar.

Po ocjeni festivalskog žirija u sastavu Ivana Tomašković, predsjednica, Ivana Benca i Borisa Pavlekovića treće mjesto osvojila je skladba „Ljubav na jezeru“ Andrije Kosa i Davora Totovića u izvedbi Veronike Jambrek. Drugo mjesto pripalo je skladbi „Igrajte nam mužikaši“  Zlatka Deveničara, Milana Maksimilijana Hercega i Davora Totovića u izvedbi Zlatka Deveničara a prvu nagradu osvojio je Mario Plantak sa skladbom „Dojdi mi“, koju zajednički potpisuje s Matijom Krizmanićem.

Nakon što su posjetitelji po prvi puta mogli čuti uživo prošlogodišnje nagrađene skladbe uslijedio je vrhunac ove bogate glazbene večeri – objava rezultata i dodjela ovogodišnjih priznanja.

U kategoriji društvenih mreža, od ukupno prikupljenih 216.559 glasova, s osvojenih 95.842 glasova sa svojom autorskom skladbom „Kad me vidi moja žena“ pobjednik je Radovan Kunović. U stopu su ga pratili Sandra Petrž Sandročka i Đuke band koji su dobili 81.235 glasova, a treća po broju glasova je Veronika Jambrek s 28.987.

Dva tjedna, od ponedjeljka do petka, u dva termina, telefonskim putem glasovali su i slušatelji Zagorskog radija. Sa 120 glasova pobjeda je u ovoj kategoriji pripala skladbi „Za nova jutra“ u izvedbi Tamare Balje i grupe Fantastic. Drugu nagradu sa 100  glasova osvojila je pjesma koja je dobitnik i nagrade u kategoriji društvene mreže „Kad me vidi moja žena“  Radovana Kunovića. Treću nagradu slušatelja sa 88 glasova, za svoju autorsku skladbu „Srčeko“ osvojila je Irena Grden.

Festivalski žiri radio je u sastavu: prof. Ivana Tomašković, prof. Katarina Lončar, glazbeni urednici sa Zagorskog radija i Radija Kaj Darko Fiket i Ivan Benc te dugogodišnji radijski voditelj i urednik Stjepan Zrinski koji su rekli da su kod konačne odluke presudile nijanse.

Dobitnik nagrade za najbolji tekst je skladba „Ti moja buš“,  autora Andrije Kosa. Skladba „Ti moja buš“,  za koju je tekst napisao Andrija Kos, a glazbu i aranžman Mario Plantak po ocjeni festivalskog žirija osvojila je prvo mjesto. Drugu nagradu festivalskog žirija sa skladbom Damira Kovačićeka i

Davora Totovića „Tebi Zagorje“ osvojili su Kraljevi Zagorja. Skladba Željka Grozaja i Đurđice Zrinšćak Družinec „Vse mi je na mestu“ u izvedbi Kvarteta Stubaka osvojila je  3. nagradu žirija.

Nagrade pobjednicima ovogodišnjeg 53. festivala Igrajte nam mužikaši uručili su: župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban, direktor Radija Kaj Drago Gradečak i direktor Zagorskog radija Boris Pavleković.

Na veselje brojnih ljubitelja domaće zagorske glazbe festival Igrajte nam mužikaši zajednički su organizirali Općina Bedekovčina, Krapinsko-zagorska županija i Radio Kaj. Suorganizatori su TZ Krapinsko- zagorske županije, TZ Područja Srce Zagorja i Udruga KAJscena, a medijski pokrovitelji je Zagorski radio. Voditelji festivala bili su popularni dvojac Radija Kaj Gordana Tepuš i Ivan Benc.

Festival „Igrajte nam mužikaši“ oduševio je novim skladbama, privukao velik broj posjetitelja i potvrdio da zagorska glazba ima budućnost.

Tekst: Darko Fiket
Slike: Boris Pavleković