Press "Enter" to skip to content

Održan 45. Festival “Igrajte nam mužikaši”

Zvuci Zagorja pobjednici 45. festivala „Igrajte nam mužikaši“

Bedekovčanska jezera u proteklom vikendu  ugostila su najbolje vinare, najbolje majstore u spravljanju domaćih štruklji i veliki broj zadovoljnih posjetitelja, a za sam kraj, na popularnim Bajerima u nedjelju je održan 54. festival zagorskih narodno-zabavnih sastava „Igrajte nam mužikaši“. Riječ je o najdugovječnijoj i najpopularnijoj manifestaciji koja okuplja narodno-zabavne sastave i soliste s područja Krapinsko-zagorske županije.

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 18. skladbi koji su izvedene uživo na festivalu. I ove godine, osim nagrada festivalskog žirija,  o najboljima skladbama telefonskim glasovanjem odlučivali su slušatelji Zagorskog radija te je prikupljeno 400 radijskih glasova.

Nakon što su posjetitelji na jezerima i slušatelji Zagorskog radija u izravnom prijenosu poslušali sve skladbe uslijedila je promocija novog drugog po redu, albuma Andrije Kosa „Stavi sve na moju dušu“ uz pratnju Carpona banda. Malo je reći koliko je Andrija zadužio zagorsku glazbenu scenu, kao autor brojnih prekrasnih pjesama, ali i brojne izvođače za koje je pisao skladbe.

Prije proglašenja ovogodišnjih pobjednika svim izvođačima uručene su posebne zahvalnice za sudjelovanje i doprinos očuvanju glazbenog dijela tradicije Hrvatskog zagorja.

Prema telefonskim glasovima slušateljima Zagorskog radija koji su glasali dva tjedna, od ponedjeljka do petka u četiri termina te subotom i nedjeljom u dva termina sa 125 glasova treće mjesto osvojila je skladba „Fajrunt“ Zlatka Deveničara,  drugo mjesto skladba „Čovek z  ovog kraja“ Radovana Kunovića s osvojenih 145 glasova te prvo mjesto skladba „Tuđina“ u izvođenju glazbenog sastava Zagorski dečki s osvojenih 148 glasova.

Po ocjeni festivalskog žirija u sastavu: prof. Ivana Tomašković, prof. Katarina Lončar i direktor Zagorskog radija i predsjednik Udruge Kajscena Boris Pavleković treće mjesto osvojila je skladba „Uspomene“ koji su izveli Zvonimir Gažić i Željko Grozaj. Drugo mjesto osvojila je skladba „Čekam te“  Zlatnih Kristala. Prvo mjesto osvojila je skladba „Pravi Prijatelj“  koji su izveli Zvuci Zagorja.  

Nove pjesme u natjecateljskom dijelu programa izveli su: Anja, Zagorka Jug, Božidar Meštrović i Grupa Fresh, Božo Pustajec i Drago Sastić ex Bakus, Črleni Lajbeki, Grupa Tornado, Grupa Zakon, Irena Grden, Kvartet Stubaki, Maria, Nenad Flegar, Radovan Kunović, Veronika Jambrek, Zagorski Dečki, Zvonko Spajić Spajki, Zvonimir Gažić i Željko Grozaj, Zlatko Deveničar, Zlatni Kristali i Zvuci Zagorja.

Pobjednicima u kategoriji slušatelja Zagorskog radija, uručio je predsjednik Udruge Kajscena i direktor Zagorskog radija Boris Pavleković, nagrade festivalskog žirija uručili su direktor Radija Kaj Drago Gradečak, načelnik općine Bedekovčina Darko Ban i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Župan Kolar je čestitao svim nagrađenima naglasivši kako je ovogodišnji festival, obzirom na iznimno kvalitetne skladbe, ali veliki interes publike, pokazao kako glazba Hrvatskog zagorja ima svijetlu budućnost. – U ova tri dana Bedekovčanska jezera posjetilo je više od 15 tisuća ljudi koji su imali prilike uživati u našim najboljim vinima, nadaleko poznatim zagorskim  štruklima te za kraj uživati u domaćoj popevki. To je najbolji pokazatelj da smo bili na pravom putu kada smo odlučili objediniti sve tri manifestacije te ih održati u jednom vikendu na ovoj prekrasnoj lokaciji, rekao je župan Kolar.

Festival su i ove godine zajednički  organizirali Općina Bedekovčina, Krapinsko-zagorska županija i Radio Kaj, a suorganizatori su TZ Krapinsko-zagorske županije, TZ Područja Srce Zagorja i Udruga KajScena, dok su medijski pokrovitelji festivala bili Radio Kaj i Zagorski radio.

Nakon završnih riječi Zvuci Zagorja su sve posjetitelje zabavljali do kasnih večernjih sati.

Tekst: Darko Fiket