Press "Enter" to skip to content

Nagrada Gjalski Ivanu Lovrenoviću za roman „U sjeni fantoma“

GREDICE/ZABOK –  Ivan Lovrenović dobitnik je ovogodišnje Nagrade Gjalski za najbolje prozno ostvarenje u Hrvatskoj, a tim povodom je danas 19. listopada 2023. godine u Gredicama održana konferencija za novinare. Nagradu je dobio za svoj roman „U sjeni fantoma“. Prosudbeno povjerenstvo reklo je da se radi o dragocjenom književnom djelu. Može ga se čitati kao autorov autobiografski tekst u kojem se govori o složenosti i nepouzdanosti povijesti, apsurdima povijesti koji dovode do toga da neprekidno običan čovjek bude žrtva te povijesti. – istaknuo je prošlogodišnji dobitnik nagrade Ludwig Bauer i predsjednik prosudbenog povjerenstva.

Ogromna je čast što je stručno povjerenstvo prepoznalo kvalitetu ovog romana „U sjeni fantoma“ Ivana Lovrenovića kojeg mi kao nakladnička kuća dugo pratimo. Ovo izdanje je baštinik njegovih uspomena na obitelj, zatim osjetljivi tragač povijesti i prošlosti užih i širih zajednica.  Autor je baštinik književne tradicije, koje danas malo tko poznaje, te koji je u stanju na tim temeljima graditi nove književne svjetove, bogate, kompleksne i spoznajne. Mi smo zapravo svjesni činjenice i važnosti kvalitete bez obzira na tržište te da s čitateljima gradimo i pratimo autore do kojih nam je stalo – rekla je urednica Sanja Jovičić, ispred nakladničkih kuća Fraktura i Bodoni.

Ovu nagradu već tradicionalno dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika i Grad Zabok, u spomen na velikana hrvatske književnosti Ksavera Šandora Gjalskog. Inače, programi događanja Dani Ksavera Šandora Gjalskog počinju u ponedjeljak, 23. listopada izložbom slika Munira Vejzovića, a završava u subotu 28.10 u 18 sati u Osnovnoj školi K. Š. Gjalski kada će dobitniku nagrada biti uručena na završnoj svečanosti.