Press "Enter" to skip to content

Volonterske akcije u sklopu Volonterskog programa projekta „Budućnost počinje danas“

 

Projekt „Budućnost počinje danas: jačanje znanja i vještina mladih za izgradnju održivih lokalnih zajednica“ uključuje četiri srednje škole s područja Krapinsko-zagorske županije te osnažuje učenike/ce istih za izgradnju održivih lokalnih zajednica kroz provedbu programa neformalnog obrazovanja. Edukativni programi odnose se na tri komponente obrazovanja za održivi razvoj: ekološku, volontersku i demokratsku te mladima pružaju holističku pristup konceptu održivog razvoja.

U okviru volonterskog programa koji obuhvaća s jedne strane teorijski dio učenici/ce uče o volonterstvu, kvalitetnoj komunikaciji, motivaciji, kako izraditi volonterski program i plan za volontersku akciju, te s druge strane praktični dio u okviru kojeg uz podršku voditeljice programa i školskih koordinatora/ica provode volonterske akcije prema osmišljenom planu koji su sami i izradili.

Do sada, volonterski program proveden je u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša i Srednjoj školi Pregrada, dok je u tijeku u Srednjoj školi Bedekovčina. U narednom razdoblju isti će se provoditi i u Srednjoj školi Zlatar.

Učenici/ce Gimnazije Antuna Gustava Matoša i Srednje škole Pregrada završili su s radionicama i volonterskim akcijama. Učenice Gimnazije Antuna Gustava Matoša osmislile su i provele volontersku akciju bojanja i oslikavanja tribina koje se nalaze uz školsko igralište tako da su sive tribine dobile novi  sjaj. Trotjedna akcija uređenja tribina provodila se tijekom rujna i početkom listopada, obzirom na to da je bilo potrebno prvo očistiti tribine i izvršiti impregnaciju kako bi ih se moglo urediti. Za sličnu volontersku akciju odlučili/e su se i učenici/ce Srednje škole Pregrada koji su tijekom rujna obojili i oslikali zid uz školsko igralište u motivima prirode i okoliša. Uz dobru pripremu i organizaciju akcije su uspješno provedene u obje škole uz pridržavanje svih propisanih mjera. Učenici/ce Srednje škole Bedekovčina završili/e su s teorijskim dijelom edukacije, te su u fazi provedbe osmišljene volonterske akcije, a koju su započeli krajem listopada i koja će trajati sve do sredine studenog.

Volonterska akcija učenika/ca Srednje škole Bedekovčina uključuje uređenje parka pokraj škole. Do sada su učenici/ce sastavili klupe koje će kasnije postaviti u parku te su posadili cvijeće uz ogradu, dok će u narednim danima očistiti park, oslikati klupe i postaviti iste. Ovom akcijom učenici/e žele okoliš svoje škole učiniti uređenijim i ljepšim, a ujedno napraviti prostor gdje mogu provoditi slobodno vrijeme izvan škole i na zraku. Uskoro nam slijedi i provedba ciklusa edukacijskih radionica u Srednjoj školi Zlatar, gdje će učenici/ce također osmisliti i provesti volontersku akciju sukladno potrebama škole ali i potreba i želja njih samih.

Navedene aktivnosti sufinancirane su od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Krapinsko-zagorske županije. Nositelj projekta je Mreža udruga Zagor, a partneri na projektu su Gimnazija Antuna Gustava Matoša iz Zabok, Srednja škola Pregrada, Srednja škola Zlatar, Srednja škola Bedekovčina, LAG Zagorje-Sutla, Zelena akcija i Krapinsko-zagorska županija.